主頁 > Uncategorized > 反智同盟新成員 – 李蘊

反智同盟新成員 – 李蘊

估唔到反智新聞日日都有,而且反智人士年齡仲越o黎越低,今日就再o黎一單,睇完包你笑到一仆一碌!


四 葉 女 李 蘊 會 考 4 分 勁 得 戚

瞇 眼 報 喜 ,拎 完 張 有 4 分 會 考 成 績 單 後 , 李 蘊 即 時 行 出 班 房 打 電 話 向 李 媽 媽 「 報 喜 」, 言 談 間 李 蘊 流 露 出 一 副 得 戚 表 情 , 緊 係 啦 ! 4 分 都 可 以 讀 大 學 , 唔 偷 笑 就 假 。

本 周 一 ( 8 月 4 日 ) 係 中 五 會 考 生 放 榜 大 日 子 , 身 為 應 屆 會 考 生 四 葉 女 李 蘊 , 放 榜當 日 不 單 穿 便 服 化 晒 妝 回 校 , 更 即 時 與 同 學 商 量 去 唱 k 練 歌 兼 慶 祝 。 唔 好 以 為 李 蘊考 得 好 成 績 直 升 中 六 唔 使 憂 , 查 實 佢 得 4 科 合 格 ( 即 係 E ) , 合 共 4 分 , 重 讀 中 五都 冇 資 格 。

李 蘊 之 所 以 咁 老 定 , 全 因 佢 經 理 人 Peter 幫 佢 報 名 讀 「 菲 律 賓 比 立勤 國 立 大 學 」 , 修 讀 為 期 三 年 學 士 學 位 課 程 , 每 星 期 只 係 返 一 日 學 , 咁 李 蘊 咪 可 以埋 心 水 做 明 星 !

雖 然 成 績 麻 麻 , 不 過 李 蘊 ( 右 二 ) 校 內 人 緣 都 唔 錯 , 完 成 績 單 後 佢 去 教 員 室 搵 相 熟 老 師 ( 右 一 ) 傾 偈 , 老 師 仲 送 份 禮 物 俾 佢 !


見 住 張 4 分 成 績 單 俾 同 學 搶 走 , 李 蘊 即 時 好 緊 張 想 搶 番 。


雖 然 李 蘊 唔 係 高 材 生 , 不 過 李 蘊 同 班 男 同 學 ( 右 ) 透 露 , 其 他 同 學 成 績 大 部 分 都 差 過 李 蘊 , 所 以 李 蘊 成 績 同 學 堆 中 已 經 算 唔 錯 。

今 年 17 歲 李 蘊 就 讀 位 於 觀 塘 慕 光 英 文 中 學 , 該 校 屬 區 內 Band 3 學 校 , 放 榜 當 日 各學 生 8 點 半 前 已 返 回 班 房 等 待 派 發 成 績 單 , 不 過 一 身 便 服 、 與 同 學 嘆 完 早 餐 李 蘊 卻施 施 然 於 8 點 40 分 才 返 到 學 校 。

入 到 班 房 , 完 全 唔 緊 張 李 蘊 不 時 與 身 邊 友 人 談笑 風 生 , 一 副 神 態 自 若 表 情 。 直 到 9 時 , 手 持 一 成 績 單 老 師 進 入 班 房 , 並 逐 一 叫 名將 成 績 單 派 到 各 人 手 上 , 當 李 蘊 接 過 成 績 單 後 , 臉 上 流 露 出 滿 意 表 情 , 記 者 還 以 為 她 考 到 好 成 績 , 點 知 其 女 同 學 一 手 搶 去 她 的 成 績 單 大 叫: 「 估 唔 到 你 咁 勁 喎 ! 竟 然 有 4 分 ! 」


拎 完 成 績 單 , 李 蘊 即 拉 大 隊 去 唱 k 慶 祝 , 雖 然 佢 肯 應 記 者 要 求 住 張 成 績 單 校 門 拍 照 ,但 係 就 死 都 唔 肯 打 開 佢 , 而 其 他 同 學 一 見 到 記 者 舉 機 影 相 , 即 作 鳥 獸 散 ( 右 圖 ) 。

李 蘊 平 時 出 騷 或 者 去 無 開 廠 , 李 媽 媽 都 會 陪 伴 在 側 , 不 過 阿 女 放 榜 咁 大 件 事 , 李 媽 媽 竟 然 冇 出 現 , 證 明 李 媽 媽 緊 張 阿 女 拍 戲 多 過 佢 成 績 。

大 個 女 李 蘊 ( 左 一 ) 拍 攝 《 四 葉 草 之 盛 裝 舞 步 愛 作 戰 》 時 需 要 三 點 式 , 企 埋 趙 碩 之( 右 二 ) 等 一 眾 大 姐 姐 身 邊 亦 都 冇 怯 場 , 不 過 身 材 都 仲 係 細 路 女 。 《 蘋 果 日 報 》 圖片。

15 分 鐘 後 , 李 蘊 手 持 成 績 單 準 備 離 開 時 , 記 者 聽 到 她 正 在 與 一眾 同 學 商 討 到 卡 拉 OK 慶 祝 , 會 考 得 4 分 , 唔 夠 分 升 中 六 , 重 讀 又 唔 夠 分 ( 該 校 最少 8 分 才 可 以 重 讀 ) ,難 為 李 蘊 仲 有 心 情 去 慶 祝 。

李 蘊 離 開 時 發 現 記 者 , 一 都 唔驚 訝 , 仲 向 記 者 透 露 : 「 我 今 次 會 考 成 績 比 想 像 中 好 , 我 仲 以 為 會 再 差 ! 雖 然 唔 係 full cert , 不 過 有 四 科 包 括 中 英 數 都 合 格 , 我 已 經 好 滿 意 。 ( 咁 你 有 咩 打 算 ? )應 該 唔 會 升 中 六 同 重 讀 中 五 , 經 理 人 會 同 我 安 排 喇 ! 」

據 李 蘊 同 班 同 學 表 示 , 李 蘊 成 績 向 來 都 唔 好 , 不 過 會 考 期 間 佢 有 搵 專 人 補 習 。

對於 李 蘊 所 講 的 經 理 人 自 有 安 排 , 記 者 本 周 二 晚 致 電 其 經 理 人 Peter , 他 說 : 「 今 日『 菲 律 賓 比 立 勤 國 立 大 學 』 已 經 收 李 蘊 讀 工 商 管 理 學 士 。 ( 中 五 畢 業 都 可 以 讀 大 學? ) 間 大 學 睇 中 李 蘊 有 豐 富社 會 經 驗 , 所 以 先 破 格 收 佢 , 呢 間 大 學 世 界 認 可 , 絕 對 唔 係 野 雞 大 學 , 係 肥 雞 大 學 至  。 李 蘊 仲 會 繼 續 佢 演 藝 事 業 。 」

未夠 12 歲 就 入 行 李 蘊 , 可 以 話 係 將 整 個 童 年 都 獻 俾 娛 樂 圈 , 雖 然 會 考 成 績 只 得 4 分, 不 過 以 入 娛 樂 圈 為 畢 生 志 願 李 蘊 有 經 理 人 公 司 關 照 ! 依 家 仲 有 雜 嘜 大 學 收 佢 , 3 年 後 就 可 以 話 自 己 係 哎 o也 大 學 生 明 星。

0 分 都 收 !

各 位 係 咪 覺 得 中 五 畢 業 就 可 以 升 讀 大 學 係 一 件 好 奇 怪 事 呢 ? 記 者 曾致 電 「 菲 律 賓 比 立 勤 國 立 大 學 」 香 港 辦 事 處 查 詢 有 關 入 學 資 格 , 發 現 會 考 就 算 零 分, 只 要 申 請 人 中 五 畢 業 , 俾 得起 一 年 $15,000 學 費 , 不 用 通 過 面 試 就 能 成 功 報 讀 其 學 士 學 位 課 程 , 每 星 期 在 香 港上 一 晚 3 小 時 堂 , 完 成 三 年 課 程 後 就 能 得 到 所 謂 「 工 商 管 理 學 士 學 位 」 , 但 該 資 格只 在 菲 律 賓 及 大 陸 認 可 。

而家終於明白:有點樣o既父母,就有點樣o既子女!

廣告
分類:Uncategorized
  1. Kam
    八月 10, 2008 at 3:24 下午

    呢個女仔想食邊行飯,大家都心照。之前屈完人地影佢浸身照,而家大家都知道真相係點啦。

  2. 八月 10, 2008 at 3:32 下午

    To Kam兄:

    呢o的算唔算係自我引爆?

    佢以為香港人真係善忘?結果就俾一件小事出賣o左佢!

  3. Kam
    八月 11, 2008 at 6:06 上午

    你睇佢第一張相個高潮樣,就知佢其實無咩腦。

    香港人其實唔善忘,猶其對人地D衰野,呵呵呵~

  4. 八月 11, 2008 at 6:27 上午

    所以佢第一張相已經成為高登o既「萬能key」!

    不過李小姐阿媽先至好波,個心只係想個女入娛樂圈幫佢搵錢,結果就將個女搞到如此白痴暨低能,佢都唔知點做人阿媽!

  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: