主頁 > Uncategorized > 咪咀都係犯法?

咪咀都係犯法?

大陸立例歌手在演唱會咪嘴會面臨嚴厲處分

東方日報

香 港 時 下 歌 手 「 咪 嘴 」 演 唱 成 風 , 「 咪 嘴 」 之 風 更 蔓 延 到 大 陸 , 引 起 中 國 政 府有 關 部 門 極 度 關 注 兼 頒 下 禁 令 , 指 中 、 港 、 台 歌 手 在 大 陸 參 與 所 有 演 出 時 , 嚴 禁 夾口 形 「 假 唱 」 欺 騙 觀 眾 , 條 例 會 於 九 月 一 日 正 式 執 行 , 更 歡 迎 大 家 隨 時 舉 報 !

一 直 以 來 , 香 港 不 少 新 、 舊 歌 手 都 慣 以 夾 口 形 來 演 唱 , 好 像 劉 德 華 、 古 天 樂 、 Twins 和 陳 慧 琳 等 , 都 曾 自 爆 或 被 發 現 「 咪 嘴 」 , 事 實 上 , 近 年 出 道 的 新 一 代 歌 手, 「 咪 嘴 」 情 況 看 來 似 乎 更 為 嚴 重 。

後 輩 有 樣 學 樣

隨 著 大 陸 市 場 不 斷 開 放 , 香 港 歌 手 經 常 到 大 陸 演 唱 , 令 到 大 陸 歌 手 有 樣 學 樣 , 由 於 情 況愈 趨 嚴 重 , 引 起 中 國 政 府 的 關 注 , 並 即 時 修 訂 《 營 業 性 演 出 管 理 條 例 》 , 所 有 「 假唱 」 、 「 義 演 不 義 」 皆 要 面 臨 嚴 厲 處 分 。

據 大 陸 官 方 新 華 網 報 道 , 國 務院 法 制 辦 副 主 任 汪 永 清 表 示 , 由 九 月 一 日 開 始 , 只 要 在 兩 年 內 被 發 現 一 次 以 上 的 夾口 形 「 假 唱 」 , 無 論 演 出 歌 手 、 主 辦 單 位 或 製 作 單 位 , 都 一 律 會 被 吊 銷 營 業 執 照 ,而 以 義 演 為 名 、 牟 利 為 實 的 演 出 , 亦 會 被 依 法 追 究 刑 事 責 任 。

此 外 , 新 條 例 亦 對 以 公 款 資 助 或 贊 助 賺 錢 騷 , 以 及 用 公 款 購 買 商 業 性 的 演 出 門 票 、用 於 個 人 消 費 之 「 公 款 追 星 」 行 為 , 亦 作 出 禁 止 並 予 以 嚴 懲 , 將 會 遭 受 降 職 或 撤 職之 懲 罰 。

歡 迎 市 民 舉 報

為 了 監 視 歌 手 及 主 辦 單 位 、 製 作 單 位 及 公 職 人 員 是 否有 犯 以 上 罪 行 , 中 國 文 化 行 政 管 理 部 門 正 提 出 聘 請 社 會 義 務 監 督 員 , 與 此 同 時 , 還歡 迎 市 民 致 電 或 以 手 機 短 訊 等 方 式 舉 報 。

咦,如果根據有關法例的解釋來看,「奧運開幕禮」都算是公開表演,那是不是要將那兩個小朋友、張大導、陳其鋼、以及整個音樂小組的人員,全部「依法追究」?

還有,既然有關當局「鼓勵市民舉報」,強烈建議對此事不滿的人,向有關部門舉報!以「修正」咪咀之歪風!

廣告
分類:Uncategorized
  1. Cat
    八月 16, 2008 at 4:55 上午

    貓貓覺得大陸立例「禁止歌手在演唱會咪嘴」, 此法例並不適合於這事件

    1. 小朋友不是專業人士
    2. 觀眾購票入場並不是為了看她

    所以認為不可混為一談, 有點斷章取義了

    但話說回來, 當時開幕禮的表演環節, 又需要用到小朋友夾口型代唱嗎?

  2. 八月 16, 2008 at 7:57 上午

    貓貓:

    貼出o黎當然唔係話要拉人封艇,純粹係諷刺成份為主。

    至於咪咀問題,今日有人提到一樣o野:

    其實,點解兩位小朋友唔可以一齊出o黎?

  3. Cat
    八月 17, 2008 at 2:06 上午

    因為貓貓不喜歡小朋友 (小孩), 所以唔明咁麻义煩, 效果又唔好, 又冇特別個人專長, 還要找個 小孩(只有樣較好) 做其中一個環節, 唔知為乜, 又代表了甚麽意義?

    做了這麼多, 而 reward 這麼少, 覺得唔efficiency 而巳

  4. 八月 17, 2008 at 2:09 上午

    可能主辦者覺得有小朋友在陣,唔會將整個開幕式搞到太serious掛?

    但由此證明主辦者其實都幾冇腦!

  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: