主頁 > Uncategorized > 反智同盟又有一班新成員

反智同盟又有一班新成員

「 十 號 波 都 開 」 突 逐 千 人 離 場   腰 斬 電 腦 節 火 爆
市 民 : 明 玩 我 喇   到 先 話 唔 畀 入

聲 稱 十 號 風 球 高 掛 仍 會 繼 續 開 放 的 香 港 電 腦 通 訊 節 , 昨 在 天 文 台 發 出 九 號 風 球 後 20 分 鐘 , 突 然 以 「 安 全 」 為 由 腰 斬 昨 日 的 展 覽 , 主 辦 機 構 香 港 電 腦 商 會 要 求 參 展 商 及 約 1,000 名 已 入 場 市 民 , 在 20 分 鐘 內 離 場 , 引 起 電 腦 迷 及 參 展 商 不 滿 。 約 300 名 被 拒 於 門 外 的 電 腦 迷 更 加 鼓 譟 , 要 求 重 開 展 覽 讓 他 們 入 場 掃 平 貨 。 事 件 擾 攘 近 四 小 時 後 才 告 平 息 。

天 文 台 昨 下 午 1 時 40 分 發 出 九 號 烈 風 或 暴 風 信 號 , 但 昨 日 開 幕 , 一 連 四 日 的 電 腦 節 , 當 時 場 內 仍 擠 了 不 少 因 打 風 而 多 了 一 天 假 的 電 腦 迷 , 參 展 商 也 積 極 叫 賣 , 希 望 做 多 一 點 生 意 。 不 過 , 展 覽 會 下 午 2 時 突 然 傳 來 一 段 廣 播 , 表 示 因 要 顧 及 場 內 人 士 安 全 及 考 慮 路 面 交 通 情 況 後 , 宣 佈 即 時 腰 斬 昨 日 的 電 腦 展 , 引 來 在 場 人 士 一 片 「 噓 」 聲 , 參 展 商 也 要 面 對 現 實 , 極 不 願 地 收 舖 。

300 人 場 外 鼓 譟

「 開 門 ! 開 門 ! 開 門 ! 」 與 此 同 時 , 電 腦 商 會 在 會 展 外 截 龍 , 不 再 讓 市 民 進 入 會 場 , 昨 日 約 300 名 吃 了 閉 門 的 電 腦 迷 由 下 午 2 時 至 5 時 , 在 會 展 外 不 斷 高 叫 口 號 , 要 求 重 開 大 門 , 部 份 較 激 動 的 電 腦 迷 更 一 度 想 衝 入 會 場 , 與 在 場 保 安 員 發 生 輕 微 推 撞 , 大 批 警 員 亦 到 場 維 持 秩 序 , 氣 氛 緊 張 。

家 住 沙 田 的 黃 小 姐 表 示 , 下 午 2 時 致 電 電 腦 節 查 詢 , 職 員 回 答 指 「 十 號 風 球 都 會 開 」 , 於 是 才 駕 車 到 灣 仔 , 「 明 玩 我 喇 , 到 先 話 唔 畀 入 。 」 同 樣 被 拒 於 門 外 的 林 先 生 表 示 , 即 使 要 腰 斬 , 有 關 當 局 也 應 即 時 透 過 傳 媒 發 放 消 息 , 批 評 主 辦 機 構 安 排 混 亂 , 令 市 民 白 行 一 趟 。

場 外 電 腦 迷 鼓 譟 , 場 內 的 參 展 商 也 大 吐 苦 水 。 香 港 電 池 直 銷 有 限 公 司 經 理 許 順 利 表 示 , 八 號 風 球 期 間 大 部 份 交 通 工 具 都 停 駛 , 加 上 大 風 大 雨 , 主 辦 機 構 昨 早 就 應 把 電 腦 節 延 期 , 以 免 造 成 員 工 及 市 民 不 必 要 受 傷 。 另 一 參 展 商 劉 先 生 批 評 , 主 辦 機 構 在 九 號 風 球 腰 斬 展 覽 是 不 智 , 「 八 號 風 球 同 九 號 風 球 有 乜 大 分 別 , 腰 斬 令 我 損 失 唔 少 ! 」

展 期 將 延 長 一 天

主 辦 機 構 不 肯 重 開 展 覽 , 電 腦 迷 也 拒 絕 離 開 , 隔 會 展 的 玻 璃 門 對 峙 近 三 小 時 後 , 電 腦 商 會 終 肯 與 電 腦 迷 代 表 會 面 , 商 討 解 決 方 法 。 為 免 再 激 起 在 場 人 士 情 緒 , 電 腦 商 會 向 電 腦 迷 派 水 , 及 讓 他 們 進 入 會 展 範 圍 「 冷 氣 」 。 最 後 , 電 腦 商 會 向 被 拒 入 場 人 士 派 免 費 入 場 券 , 事 件 才 告 平 息 。

會 展 副 董 事 總 經 理 梅 李 玉 霞 對 事 件 表 示 歉 意 , 強 調 是 為 了 安 全 理 由 , 所 以 才 腰 斬 展 覽 。 對 於 主 辦 單 位 日 前 表 示 八 號 風 球 或 以 上 , 電 腦 節 都 會 如 常 開 放 , 梅 李 玉 霞 只 表 示 要 按 個 別 情 況 而 定 , 過 住 亦 有 展 覽 在 八 號 風 球 下 繼 續 進 行 。
電 腦 商 會 昨 晚 宣 佈 , 電 腦 節 會 延 長 一 天 至 下 周 二 。 若 今 日 仍 掛 八 號 或 以 上 風 球 , 會 續 取 消 , 並 再 順 延 一 天 。

到底係咪平o野當前,就連條命都平過o的電腦產品?

明知9號風球之下一定好危險,大會取消活動一定係正常,你地班硬膠仔女o係出面叫乜o野囂?抗乜o野議?難聽o的講句,你地如果o係o個段時間遇到意外死o左,我會好開心!

至於大會o個句「十號風球都照開」,又係膠到無朋友!你肯開,參展商會唔會陪你顛埋一份?

一個Plastic主辦者、一個Plastic口號、一班Plastic反智人士,真係死o左都唔抵可憐!

廣告
分類:Uncategorized
  1. 仍無迴響。
  1. No trackbacks yet.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: